Mislimo, da s hranjenjem živali pomagamo, a škodimo. Tu govorimo predvsem o neustrezni hrani kot je kruh. Ta za živali iz več razlogov ni ustrezen. Jih sicer nasiti, ne da pa jim ustreznih hranilnih snovi, ki jih potrebujejo, kar lahko povzroči pogin živali. Kruh ne zadosti potrebam po vnosu življenjsko pomembnih hranil. Živali zaradi lahko pridobljene hrane le-te ne iščejo več same. Plesniv kruh lahko povzroča različne bolezni, preveliki kosi kruha pa zastoj v prebavnem traktu in s tem povezane okužbe prebavil, ki lahko vodijo v smrt. Zaradi zbiranja večjega števila živali ob hranjenju se pogosteje prenašajo tudi bolezni. Hkrati se zaradi odvržene hrane razmnožujejo sive vrane, podgane in drugi nezaželjeni glodavci.

Večina prostoživečih živali v resnici ne potrebuje naše pomoči. Če se hranjenju živali res ne moremo upreti, pa naj bo to hrana, ki je zanje primerna. Ena od številnih možnosti je na primer krmilnica s semeni, oreščki in sadjem za ptice. Ne pozabite, da lahko živali opazujemo tudi brez tega, da bi jim škodili.

V okviru ozaveščevalne kampanije “Ne hrani me! Ohrani me!” smo v OŠ Nove Fužine o tej problematiki poučili otroke. Otroci drugega razreda so izdelali plakate in jih obesili na bližnji most. Med obešanjem plakatov so nas naključni mimoidoči spraševali, zakaj hranjenje ni dobro za živali. Otroci so ponosno odgovarjali. Včasih lahko tudi mlajši nadobudneži kaj koristnega naučijo starejše.

(Skupno 113 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost