Mednarodni dan prijaznosti je 13. novembra. Obeležujemo ga od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu. Dobrodelna organizacija Humanitarček je prišla na idejo, da bi tradicionalno podarjanje rumenih rož zamenjali za pisane kamenčke. Leta 2014 so nastali prvi kamenčki z dobrimi mislimi za bolnike z multiplo sklerozo. Siv neugleden kamenček, oblečen v barve in s pozitivnimi mislimi preverjeno nariše nasmeh na obraz prav vsakemu. Humanitarčkova akcija barvanja kamenčkov je del programa Naključna prijaznost. Prijaznost nas nič ne stane, ko jo deliš postane neprecenljiva. Humanitarčki si želijo, da bi prijaznost postala del našega vsakdana.

13. november je dan, ko poskušamo ljudi okoli sebe spomniti na medsebojno prijaznost. Na dejstvo, kako malo je potrebno, da nekomu narišemo nasmeh na obraz. Na to, kako lahko preproste stvari nekomu polepšajo dan. Na to, kako lepo je slišati nekaj lepega, pa čeprav od popolnega neznanca. Na to, da preprosto prevečkrat pozabimo biti prijazni drug do drugega.

Ideja kamenčkov je spodbuditi ljudi, da lahko z malimi dejanji lepšamo svet drug drugemu.  V ta namen, smo z učenci OŠ Nove Fužine barvali kamenčke. Da pa smo akcijo naredili še bolj čudovito kot sicer že je, smo se povezali z Domom starejših občanov Fužine. Učenci so svoje pisane kamenčke z lepimi mislimi podarili starostnikom, kateri so v teh čudnih časih prepogosto sami. S to preprosto, lepo gesto smo jim želeli podariti nasmeh na obraz in jim sporočiti, da niso sami. Tudi starostniki so za nas pobarvali kamenčke in nanje zapisali stare modrosti in pregovore. Naši učenci so se jih zelo razveselili in vsak si je izbral njemu najljubšega.

Več o akciji si lahko preberete na povezavi: https://www.projektvida.org/kamenckiprijaznosti

(Skupno 220 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost