img-719edf63c62705d4d6f0ca37817388f5-vV okviru projekta Get Moving! (Erasmus+), ki na OŠ Nove Fužine poteka že drugo leto, nas mentorji želijo z zanimivimi pedagoškimi pristopi spodbuditi k razmišljanju in izražanju lastnih mnenj ter nas kot mlade predstavnike v družbi predvsem skušajo »aktivirati« in pokazati, kako pomembna je tudi naša udeležba v lokalni in globalni skupnosti.

Ja, tudi naš glas je pomemben! Vendar se v projektu učimo zavedanja, da se moramo o določenih temah najprej informirati, pri podajanju mnenj zavzeti različna stališča, si prebrati in ogledati zanimive primere iz resničnega življenja, veliko razmišljati in predvsem znati pri različnih mnenjih drug drugemu prisluhniti.

O izobrazbi na prvo žogo… so se kresala različna mnenja. Nekateri smo trdili, da je izobrazba zelo pomembna in da se brez ustrezne izobrazbe ne da uspeti. Drugi so temu nasprotovali in trdili, da poznajo ljudi, ki so uspeli tudi brez formalne izobrazbe in brez večjega truda. Pa to tudi drži?

O izobrazbi na drugo žogo… učitelji so nas v delavnicah korakoma vodili do informiranja o temi iz različnih zornih kotov. Z miselnimi pripomočki deBono smo pisali pozitivne in negativne misli o izobrazbi, ogledali smo si zanimive video prispevke o izobraževanju v svetu in življenjsko zgodbo uspešnega slovenskega poslovneža in inovatorja. Nato smo izvedeli, da bosta na tretji delavnici prisotna pomembna gosta, oba zelo uspešna na svojem področju – prvi v fiziki, dr.Samo Korpar in drugi v medijih, g.Denis Avdić. Za gosta smo pripravili vprašanja, ki smo jima jih zastavljali na odprti debati »Odprti krogi«, ki je na potekala na OŠ Nove Fužine 29.3.2018. Dogodek je bil nadvse zanimiv in je pritegnil vse osmošolce in devetošolce naše šole.

In kaj mislimo sedaj?…Danes razmišljamo o izobrazbi drugače, ker smo v Odprtih krogih slišali zgodbi dveh popolnoma različnih ljudi. Nikoli si nismo mislili, da je »biti slaven« tudi trdo delo in da za tem stoji veliko dela in odpovedovanja. Izobrazba je pomembna, četudi do nje pridemo na različne načine. Pot do uspeha ni samo ena, ampak jih je več. Ena od poti je izobraževanje na področju, ki te tudi zanima in imaš talent, druga pa je formalna izobrazba, ki v določenih okoliščinah lahko vodi do uspeha in je tudi pogoj za uspeh. Učenci smo pričakovali, da bo za doktorja fizike formalna izobrazba pomembna, vendar pa nas je presenetilo, da enako meni tudi slaven radijski voditelj. S svojimi življenjskimi izkušnjami sta nam oba gosta razkrila nov način pogleda na izobrazbo, tudi preko svoje življenjske zgodbe. Učencev se je globoko dotaknila osebna pripoved gospoda Denisa Avdića, je temeljila na osebni izkušnji in nam pokazala, kako pomembno je biti vztrajen in se pripravljen učiti. Iz vsega tega smo se naučili veliko, predvsem pa to, da so strpnost, zagnanost in trdo delo izjemnega pomena tako v projektu, v šoli kot tudi na poslovnem področju. Predvsem se nam je vtisnil nasvet našega gosta, g.Avdića: »Odločite se, kaj si želite postati, trudite se in pri tem vztrajajte, pa četudi se boste morali zaradi tega odreči mnogim stvarem«. Izkušnja, ki smo jo tekom delavnic in z debato pridobili, nam je dala veliko misliti in zdaj vemo, da se bomo za svojo izobrazbo potrudili.

Lucija, Arian, Marko, Aleksandar, Lana in učitelji mentorji OŠ Nove Fužine