Ekipa Erasmus+ v zasedbi učencev Kaje Donoša in Maja Kopasiča ter učiteljev spremljevalcev Jelke Flis in Jerneja Šoštarja, se je zgodaj zjutraj 10. 02. 2018 odpravila na mednarodno srečanje v Latvijo. Z Dunaja smo leteli v prestolnico Latvije Rigo, ki smo jo v nedeljo, 11. 02. 2018 spoznavali, se kulturno udejstvovali, odlično jedli in poslušali rock&roll v pristnem tovrstnem lokalu.

V nedeljo popoldan so nas gostitelji v Rigi pobrali ter nam na hitro razkazali znamenitosti Rige, nato smo se z avtobusom odpeljali v Dikli, ki je približno 200 kilomentrov severno od Rige. V šoli smo bili deležni odlične večerje, ki so jo pripravili učitelji sami, in zanimive pustne predstave, v kateri smo s plesom sodelovali prav vsi. Učenci so spoznali svoje gostitelje, učitelje pa so odpeljali v hotel. V ponedeljek smo že zavihali rokave in pridno pričeli z delom. Dan smo pričeli z diskusijo o medijih, kamor sta bila povabljena tudi novinarja lokalne televizije. Sledilo je kosilo in ogled kraja Dikli. Presenečeni smo spoznali, da ima šola v svoji lasti tudi protestantsko cerkev, v kateri dva krat mesečno poteka cerkveni obred. Sledil je ogled lokalnega muzeja zborovskega petja in petje narodnih pesmi posamezne države. Slovenska ekipa je dostojno zastopala slovensko narodno glasbo. Peli smo »Zima, zima bela«:). Dikli je namreč kraj, kjer so se pričeli organizirani festivali zborovskega petja v Latviji. Spoznali smo še park, kjer domujejo lesene pravljične osebe in ranč s konji. Po vrnitvi v šolo, smo se ogreli s čajem, nakar je za učence sledil orientacijski tek, učitelji pa smo sedli za mizo in pričeli načrtovati naše prihodnje aktivnosti. Gostitelji so za na konec pripravili okusno juho na prostem, s katero smo se okrepčali ob prijetni toploti ognja. V torek je sledila mednarodna konferenca, na kateri sta Kaja in Maj odlično opravila njuno poslanstvo predstavitve našega dela in uspešno participirala na mednarodni konferenci! Bravo! Ponosni smo na vaju!

V sredo, 14. 02. 2018, smo raziskovali lepote in značilnosti severne Latvije. Ogledali smo si narodni park, kjer nas je še posebej presenetila zamrznjena najhitreje tekoča reka v Latviji, in domačo obrt z demonstracijo izdelave sodov. S pomočjo gasilcev smo visoko na drevo “pokopali” kapsulo ter bili del resnično srčne zaključne prireditve. Kot se za Valentinov večer spodobi, smo ga zaključili s plesom.

V četrtek, 15. 02. 2018, je, kot bi trenil, minil čas našega aktivnega in prijateljskega druženja. Zjutraj smo sedli na avtobus in se odpravili v prestolnico Rigo, kjer smo se dokončno poslovili od vseh ekip. Bil je hladen in vetroven jasen dan. Termometer je kazal -12 stopinj, zato se je slovenska ekipa čakajoč čas leta na Dunaj odločila, da si ogleda naravoslovni muzej v Rigi.
Ob 17. uri smo poleteli proti Avstriji ter se s kombijem v Ljubljano vrnili v zgodnjih jutranjih urah.